2015. április 5., vasárnap

Ahol a legnagyobbak örökre köztünk élnek



Hol kergeti egymást az idők végezetéig Professzor Moriarty és Sherlock Holmes? Hogy lesz igazán halhatatlan Mr. Spock? Hol marad fenn a Beatles neve az örökkévalóságig? A válasz megtalálásához nem kell más csak egy jó adag türelem, egy átvirrasztott éjszaka, meg valami szíverősítő (elvégre még elég hideg van).

Minden általános iskolás fel tudná sorolni naprendszerünk bolygóit. (Talán egy-két túlbuzgó csemete még a Plutót is belevenné, habár lassan ez a generáció elhagyja az általános iskola padjait). Ahhoz hogy elmondja a vállalkozó kedvű önkéntes, hogy ezek a nevek honnan erednek, már talán kissé mélyebb tudás szükséges. A csillagászatban általános tendencia, hogy az égben keringő objektumokat ókori istenekről és istennőkről, esetleg más mitológia alakokról nevezünk el.


Ez a névadó irányzat azonban megbukik a Mars-Jupiter mezőben. Itt ugyanis annyi kisbolygó kering, hogyha mindegyiküket el akarnánk nevezni, akkor nem lenne elég szimplán az ókori Róma összes istene, hanem szükség lenne még a Hellén megfelelőikre, kisegítve pár más vallási irányzattal, majd azoknak a játékosoknak neveivel, akiket Zidane piros lapot érően rúgott fel/fejelt le és még utána is maradna mondjuk… pár tízezer el nem nevezett égitestünk.


Kisbolygóból ugyanis sok van. RENGETEG! Kétszáz-ezernél is több, de hát ez nem is meglepő, elvégre az űr és a Mars-Jupiter közötti rész is HATALMAS. Korábban a csillagászok úgy vélték, itt még évmilliárdokkal ezelőtt lehetett egy bolygó, ami arra a sorsra jutott, amitől mi is félünk: egy olyan aszteroida csapott bele, ami miszlikké törte. Mára ez a szemlélet - ha nem is jelentősen, de – megváltozott, a csillagászok ugyanis összeadták az itt keringő törmelék tömegét és ez nem adott ki egy teljes bolygónyi mennyiséget. A legelfogadottabb modern nézet szerint ezek az objektumok a naprendszerünk kialakulásakor hátramaradt „pótalkatrészek”.


Magától értetődik, hogy ennyi kisbolygót nem lehet csupán csak a mitológiáról, vagy az égitestek megpillantójáról elnevezni és mikor erről van szó, a csillagászok (amatőr, nem amatőr egyaránt) páratlan kreativitásról tesznek tanúbizonyságot.

A kötelező csillagászati katalógusszám után találunk itt:

  •         híres tudósokat
  •         politikusokat
  •         királyokat és királynőket
  •         tanárokat
  •         harcosokat
  •         zenészeket


Itt kering például a 8749 Beatles és mivel ez nem volt elég, muszáj volt négy további névvel pontosítani (4147 Lennon, 4148 McCartney, 4149 Harrison, 4150 Starr). Szóval a népszerű zenekar rögtön öt névvel is hozzájárult a kisbolygók névadásához. De miért álljunk meg itt a pop-rock zenében? Bemutatkozik a 44016 Jimmypage, 19383 Rolling Stones (ez bizony iszonyat nagy poén! :D bár nem „rolling” ez a „stone” ) és nyilván megtaláljuk itt a Királyt: 17059 Elvis.


Azok számára, akiket a popzene hidegen hagy, mit szólnátok mondjuk pár tévéshez/színművészhez? Hogy hangzik a 10221 Kubrick vagy a 12818 Tomhanks? Esetleg az örök 12820 Robinwilliams? Ha pedig akadna bárki, aki ezen személyek helyét megkérdőjelezné a Mars-Jupiter mezőben, nos kedves kritikusok, a következőknek természetesen vitán felül itt a helyük: 9617 Grahamchapman, 9618 Johncleese, 9619 Terrygilliam, 9620 Ericidle, 9621 Michaelpalin, 9622 Terryjones.

Csillagászaink kreativitása nem merült ám ki ennyiben! Itt folytat örök csatát egymással 5048 Moriarty és 5049 Sherlock, no meg persze 5050 Doctorwatson. A teleszkópunkba vigyorog 6042 Cheshirecat (Vigyor Kandúr) és Boldog Nemszületésnapot ünnepel 6735 Madhatter (Bolond Kalapos). Tényleg hosszú és eredményes életet él 2309 Mr. Spock. Fuvarra vár a stoppos 18610 Arthurdent és a vasárnapi mozidélutánra készül a Disneyvel (még ha valaki az olvasók közül emlékszik rá, hogy mi az) 12410 Donald Duck.

(Blogos szerzőpartneremnek meg hadd jegyezzem meg zárójelben: 9007 James Bond).

Ne ringassuk azonban tévhitbe magunkat! Ezen apró szikláknak tudományos jelentőségük alig van, azon kívül, hogyha csak egy ilyenhez hozzáférnénk, betekintést kapnánk a naprendszerünk születésének állapotába. Senki sem fogja rávésni ezen neveket egyik kisbolygó felszínére sem, hogy jóval az emberiség kora után ET majd azt mondhassa: „Fogytán az üzemanyag, le kell szállnom a 29401 Asterixre!” De halhatatjaink ott lebegnek fölöttünk, nagyon-nagyon hosszú időre biztosítva hogy ne feledkezzünk el róluk. És őszintén szólva csodálatos ezt tudni!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése