2015. február 24., kedd

Budavári Palota: Új épületeket emelne a kormány


A főőrség épülete 1938-ból. Éppen őrségváltás zajlik (Fortepan, 20395)

Az épület kivitelezése szintén idei kiadás lesz, potom 2,05 milliárd forintot utal rá a kormányzat.

A hétfői Magyar Közlönyben megjelent kormányhatározat szerint újjáépítik a budai várban az egykori főőrségi épületet és a Stöckl-lépcsőt. A fejlesztések a Budavári Palota felújítására életre hívott Nemzeti Hauszmann Terv keretében végzik. Már a beruházás előkészítésére is 150 millió forintot fognak fordítani a Miniszterelnökség idei költségvetéséből. Az épület kivitelezése szintén idei kiadás lesz, potom 2,05 milliárd forintot utal rá a kormányzat. A Stöckl-lépcső már a 2016-os keretet fogja terhelni, és mindössze 1,3 milliárdból meg is valósulhat.

1936-ban állunk szemben az Oroszlános udvarral. Balra a Hunyadi udvar és a Mátyás-kút, jobbra a főőrség épülete (Fortepan, 39253)

Az egykori főőrség épülete, mely a Fortepan archív felvételeit böngészve a palota Hunyadi udvarának a nyugati szélén állt, a II. világháború bombázásait kisebb károkkal vészelte át. A palota felújítását követően munkásszállásnak használták, végül a 60-as években lebontották. Ha valaki jártas a szeptemberenként megrendezett Borfesztiválon, akkor a villányi borokat élvezheti a mára már fás teraszon, az egykori falmaradványok között.

Ha elkészül, bizonyára emelni fogja a vár pompáját, de hogy tényleg most van-e itt az idő, hogy ebbe a kalapba is milliárdokat öntsünk, abban már nem lennék biztos. A felújításokat kormánybiztosló L. Simon László egy korábbi interjújában arról is beszélt, hogy a főőrség épületének szomszédságában álló lovardát is fontosnak tartaná visszaépíteni. Elképzelése szerint eredeti funkciójának megfelelően lovakat tartanának ott. „A negyed hangulatához illeszkedve a turisták számára élményt jelent a kocsizás, ehhez biztosítana kulturált hátteret” – magyarázta a politikus.

A palota a budai oldal felől nézve. A kép bal szélén áll a lovarda, középen a főőrség, s még a Stöckl-lépcső is kivehető (Fortepan, 55905)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése